„Mała czarna" wcale nie musi być największym złem dla osób, które chcą mieć piękne, białe i zdrowe zęby. Kawa zapobiega powstawaniu próchnicy zębów – to ostatnie odkrycia brazylijskich naukowców. Chodzi o szczególny rodzaj kawy – brazylijską Robustę. Naukowcy twierdzą, że brazylijski specyfik działa przeciwbakteryjnie, wspomaga reminalizację szkliwa oraz zwiększa poziom wapnia w zębach.
Cudowne właściwości kawy mają polegać na prewencyjnym działaniu hamującym powstawanie płytki nazębnej, która jest głównym winowajcą chorób przyzębia oraz próchnicy. Przestrzegają jednak, żeby tak jak we wszystkim – zachować zdrowy umiar w jej spożywaniu. Picie jej w zbyt dużych ilościach może doprowadzić do uszkodzenia szkliwa przez kwasowe właściwości tego gatunku. Znowu okazuje się, że natura jest najlepszym lekarzem – przekonują brazylijscy uczeni. Wciąż prowadzą badania, które mają potwierdzać ścisły związek pomiędzy dietą pacjenta, a różnymi chorobami. Badania zostały opublikowane w czerwcowym numerze „Journal of Applied Microbiology".