Czerwone wino ma największą skuteczność w eliminowaniu bakterii jamy ustnej. Do takich wniosków doszli naukowcy z Instituto de Investigación en Ciencias de la Alimentación (CIAL) w Madrycie oraz Center of Dental Medicine Uniwersytetu w Zurychu. Badacze zdecydowali się na taki eksperyment ze względu na wcześniejsze doniesienia sugerujące, że polifenole, ekstrakt z pestek winogron i wino wpływają na spowolnienie procesu powstawania próchnicy.
Badanie przeprowadzono z wykorzystaniem biofilmu płytki nazębnej, na której znajdowało się pięć rodzajów bakterii - Actinomyces oris, Fusobacterium nucleatum, Streptococcus oralis, Streptococcus mutans oraz Veillonella dispar. Eksperyment polegał na kilkuminutowym zanurzeniu biofilmu w każdej z analizowanej cieczy – czerwonym winie z alkoholem i bez, czerwonym winie, które zawierało wyciąg z pestek winogron oraz w 12 proc. wodnym roztworze etanolu. Czerwone wino (zarówno z alkoholem i bez) wykazało się największą skutecznością w eliminowaniu bakterii. Dużą skutecznością wykazało się również wino z dodatkiem ekstraktu z pestek winogron.